JILL ROGERS AND CRYING TIME – MANY WORLDS THEORY

Artiest info
Website
facebook
 

‘Crying Time’ is de groepsnaam van een Amerikaanse country- en honkytonkmuziek spelende formatie uit Oakland, Californië. Hun sound hoort helemaal thuis onder de noemer ‘country & western’ en dat laten zanger-gitarist Myles Boisen, bassist Russell Kiel, violist Tony Marcus en drummer Tim Rowe overvloedig horen op hun vijfde studioplaat die ze recent met de songschrijvende Jill Rogers als leadzangeres hebben opgenomen.

De titel van het dertien liedjes tellende nieuwe werkstuk luidt “Many Worlds Theory” waarop de typische herinneringen aan de seventies oproepende countrystem van Jill Rogers een echte verrijking is voor de kwaliteit van dit album. Als luisteraar van deze liedjes krijg je de hele tijd het gevoel alsof je ergens in één of andere westernsaloon aan de toog hangt en naar muziek van zo’n vijftig jaar geleden zit te luisteren.

Jill Rogers schreef zelf zeven van de dertien liedjes terwijl gitarist en albumproducer Myles Boisen tekende voor het componeren van de song “I Only Cry When I’m Drinkin’” met heerlijk mariachi-trompetgeschal en ‘Crying Time’-violist Tony Marcus schreef het nummer “Devil In The Details”. De vier resterende nummers op deze plaat zijn coverversies van bekende en minder bekende nummers uit de rijke geschiedenis van de honkytonk- en countrymuziek. Van de door Jill Rogers geschreven songs onthouden we vooral albumopener “Bird Song”, de als ballad verpakte titeltrack “Many Worlds Theory”, emoballad “Tears, Time, And Ink”, honkytonksongs “Golden Hour” en “Evangeline” en het rockende “The Mess (That Used To Be Me)” dat u op de hier toegevoegde video kunt beluisteren.

We zullen tot slot nog even die vier gecoverde songs overlopen: eerst is er “More Often Than Once In A While”, een bluegrassliedje uit het album “A Deeper Shade Of Blue” van Del McCoury uit 1993. Uit 1936 stamt de tweede coversong “Lonesome Old River Blues”, een nummer van countryzanger en fiddler Roy Acuff aka ‘The King Of Country Music’. Countrylegende Johnny Cash was de auteur van de vaak gecoverde song “Big River”, zijn op het ‘Sun Records’-label uitgebrachte single uit 1958. De laatste coversong waarmee deze plaat knap wordt afgesloten is het ‘break-up’-nummer “You Left Me A Long, Long Time Ago” dat Willie Nelson schreef en zelf voor het eerst op plaat uitbracht in 1964.

(valsam)